Brabantse asperges à la papa

Ze zijn er weer; witte asperges vers uit de grond. Oftewel het witte goud. Als het op asperges aankomt ben ik toch wel opgegroeid in een hemels gebied. Aspergeboeren zoveel je kunt bedenken..allemaal in de buurt. Verkooppunten op de boerderij dus verser dan vers.

Brabantse asperges
In mijn herinnering werd ik thuis in deze tijd van het jaar dood gegooid met asperges. En dat terwijl ik er toen niks van moest hebben. Nu vind ik ze heerlijk:-)
Dit was dan ook de tijd dat mijn vader ineens de keuken in dook, want de aspergemaaltijd was op de een of andere manier toch wel zijn ding om te maken. Super traditioneel Brabants en o zo lekker. Vandaar dat ik dit recept naar hem vernoem:-)
Wat is dan dat traditionele zoals ik het ken? Mooie ham, krieltjes, nootmuskaat en die goddelijke saus van roomboter. Smullen
Tegenwoordig hebben de Brabantse boeren eigenlijk allemaal een winkeltje ingericht waar je alles kunt kopen voor dit recept. Dat is lekker makkelijk op zondag als de winkels dicht zijn.
De asperges kun je klaarmaken in een speciale aspergepan (waarin ze rechtop staan), in de stoomoven of in een grote normale pan.
Ingrediënten voor 4 personen
  • 30 asperges van medium dikte (A). Of meer als je het op kunt
  • 700 gr nieuwe krieltjes met schil
  • 8 eieren
  • 250 gr boeren beenham
  • 250 gr rauwe ham
  • 200 gr roomboter
  • nootmuskaat
Aan de slag
Als je de asperges bij de boer koopt kun je er tegenwoordig eigenlijk altijd voor kiezen om ze geschild te kopen. Zeker doen want dat schillen is een gedoe. Koop je ze in de supermarkt dan moet je echt even goed de tijd nemen om ze te schillen. Je wilt zeker niet dat er iets achterblijft. Schil ze vanaf net onder de kop naar beneden met een dunschiller. Twijfel je? ga dan twee keer rond.
Kook de krieltjes zo’n 15 minuten in een pannetje met water in de schil. Tegelijkertijd zet je de asperges op. Deze laat je 4 a 5 minuten koken en daarna 10 minuten nagaren in het water.
De eieren kook je zo’n 5 a 6 minuten; de dooiers moeten hard zijn.
In de tussentijd kun je de verschillende soorten ham oprollen en op een bord leggen.
Zodra de eieren klaar zijn, laat je ze schrikken en haal je de schil eraf.
Op het laatst laat je de boter langzaam smelten in een steelpannetje. Zodra deze klaar is giet je het over in een leuk kannetje.
Bij asperges vind ik het zelf leuk om alles op schalen op tafel te zetten en niet van te voren de borden op te maken. Dus; doe de krieltjes in een grote kom, de eieren in een andere kom en de asperges leg je op een ovale schaal. Rasp hier wat nootmuskaat overheen. Zet dit allemaal op tafel samen met het kannetje roomboter en het bord ham.
Serveer hier heerlijke wijnen bij. In deze blogpost lees je welke Pinot Blancs lekker zijn erbij.
Smakelijk eten.
(Visited 192 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *