Citroenrisotto met gamba’s

Ik had weer eens een heerlijke zaterdagavond voor me, myself en I. Na heel drukke weken kan ik daar zó van genieten. Good Food, Good Wine & Good TV/Music. Happiness all over the place:-)

Vorige week zaterdag was het weer zover en toen heb ik mezelf verwend met deze fantastische citroenrisotto met gamba’s. Het idee was eigenlijk dat er ook nog flinke tuinbonen in zouden gaan. Maar ik had een soort van onderontwikkelde, ondervoede nano-tuinbonen gekocht. Daar zag en proefde je dus niks van terug:-(
Als jij wel goede kunt vinden raad ik je aan deze er zeker doorheen te doen!

Citroenrisotto is overigens echt awesome. Kun je natuurlijk veel meer combinaties mee bedenken dan gamba’s. Be creative!

recept Citroenrisotto met gamba's

Ingredienten voor 2 personen

 • 150 gr risotto
 • half glas witte wijn
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook
 • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
 • 2 citroenen (rasp van 2 en sap van 1)
 • 40 gr parmezaan
 • 1 liter kippenbouillon
 • pluk verse koriander
 • 12 cherrytomaten
 • 10 gamba’s, gepeld
 • optioneel: tuinbonen, gedopt

Aan de slag
Fruit de ui, bleekselderij en geperste teen knoflook zo’n 5 minuten op laag vuur in wat roomboter. Laat het niet bruin worden. Hierna voeg je de risotto toe en roer je dit goed door totdat alle korrels glazig zijn.

Zet het vuur hoog en doe de witte wijn erbij. Laat dit op middel-hoog vuur inkoken. Als de wijn bijna door de risotto is opgenomen doe je er een soeplepel bouillon bij en roer je de risotto door. Nu voeg je de rasp van 2 citroenen toe en het sap van 1 citroen.

Blijf de risotto nu heel regelmatig doorroeren en doe er telkens een soeplepel bouillon bij als het vocht bijna is opgenomen. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Maar proef vooral zelf even wanneer het genoeg is. De risotto moet net beetgaar zijn. Je hebt waarschijnlijk niet de hele liter bouillon nodig.

Als je tuinbonen hebt dan kook je deze intussen gaar (bv in de bouillon. Die kun je later weer door de risotto doen). Zijn ze gaar, dan zet je ze even opzij.

Op het moment dat de risotto klaar is roer je de parmezaan en wat zeezout erdoor en vervolgens de tuinbonen. Voorzichtig met een houten lepel zodat je de risotto en bonen niet kapot maakt.

Laat de risotto even staan met de deksel erop als je de tomaatjes en gamba’s maakt. Beide maak je in een koekenpan. Tegelijk of na elkaar (tomaten eerst!), dat maakt niet uit. De tomaatjes halveer je en bak je in een minuut of 3 aan in wat olie. Daarna roer je ze voorzichtig door de risotto

De gamba’s bak je op hoog vuur aan in wat olijfolie. Blijf ze goed omgooien zodat je ze rondom bakt. In 3 minuten zijn ze mooi roze en dan is het klaar. Langer wil je niet want dan worden ze ‘gummy’.

Doe de risotto op een bord en leg de gamba’s erop. Garneer ruim met koriander

Neem een hap, doe je ogen dicht en GENIET!

(Visited 501 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *