Entrecote met bearnaisesaus en zoete aardappelfriet

Van mooi rood vlees kan ik echt zo intens gelukkig worden. Wat dat betreft ben ik net een vent;-). In De Pijp in Amsterdam heb ik een briljante slager gevonden waar alles super goed te betalen is en niet te overtreffen zo lekker. Ik heb het vergeleken met de keurslager en die haalt het qua kwaliteit absoluut niet bij ‘mijn’ slager.
En dan de saus…bearnaise, dat is toch wel zo’n beetje de saus der sauzen. Zo zacht en romig en fantastisch van kleur. Daar krijg je direct een warm gevoel van. Soms moet je gewoon even de caloriën vergeten en intens genieten…dat kan perfect met dit gerecht

recept Entrecôte bearnaisesaus met zoete aardappelfriet
Ingrediënten voor 2 personen
  • 2 mooie entrecotes
  • 1 grote zoete aardappel
  • cherrytomaatjes
  • 1/2 el kokosolie
  • 1/2 sjalot
  • 100 ml witte wijn
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 2 takjes peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 4 peperkorrels gekneusd
  • 2 eieren
  • 1 a 2 takjes dragon
  • 80 gr roomboter
Aan de slag
Was de aardappel en snijd deze in dunne frieten. Leg ze vervolgens 30 a 60 minuten in een bak koud water. Haal tegelijkertijd de entrecote uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
Verwarm de oven voor op 180 graden, dep de frieten droog, hussel ze door kokosolie en verdeel over een met bakpapier bedekt rooster.
Bak de frieten 30 a 40 minuten. Check tussendoor regelmatig of ze niet te hard gaan en draai ze af en toe om.
De laatste 15 minuten voeg je de cherrytomaatjes, gehusseld in de kokosolie, toe op het ovenrooster en bak je deze mee.
Vlak voordat de frieten en tomaatjes klaar zijn begin je met de saus.
Begin met het koken van de witte wijn, witte wijnazijn, peterselie, tijm, laurier en peperkorrels tot het vocht tot 1/3 is ingekookt.
Intussen snijd je de dragon klein, smelt je de boter langzaam zonder dat deze bruin wordt en splits je de eieren; dooiers bewaren.
Als het vocht tot 1/3 is ingekookt giet je hem door een zeef in een au bain marie kom. Voeg de eidooiers toe en klop deze met een garde schuimig en luchtig. Voeg vervolgens langzaam de boter en dragon toe en blijf kloppen.
Bewaar de saus even op een licht warme plek.
Bak nu de entrecotes zo’n 1 a 1,5 minuut per kant in de roomboter. Wil je ze medium, laat ze dan iets langer in de pan liggen.
Haal de frieten en cherrytomaatjes uit de oven.
Nu is alles klaar om geserveerd te worden. Garneer met wat zeezout en peterselie.
Smakelijk eten!
(Visited 304 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *