Homemade erwtensoep

Yes! Buiten is het wit en binnen is het warm. Tijd voor homemade erwtensoep! Hop, naar de winkel en op het vuur die pan. Daarmee maak je je lief, familie en/of vrienden echt heel gelukkig vanavond.

Oké eerst even wat over erwtensoep & mij… Dat was nou niet bepaald een gerecht waar je mij vroeger blij mee kon maken. Maar dat was een pure kwestie van nooit écht lekkere erwtensoep gegeten hebben, zo ontdekte ik vorig jaar.

Ik ging een keer bij m’n vader eten en tot mijn schrik had hij besloten om een maaltijdsoep te maken; erwtensoep. Ik moest dus wel want dat was nou eenmaal ‘wat de pot schafte’ die avond. Zelfgemaakt vanaf ‘scratch’, dat dan weer wel. En wat ik toen at was echt goddelijk. Nooit geweten dat het zo lekker kon zijn. Een wereld van verschil met wat ik uit de supermarkt gewend was.

Ik kan weinig voordelen noemen van ouders die uit elkaar gaan, maar dit is er zeker wel één; je ontdekt ineens dat je vader belachelijk goed kan koken:-)

recept homemade erwtensoepHieronder zijn recept exclusief de varkenshiel die mijn vader ook nog gebruikte. Ik had namelijk geen tijd om langs de slager te gaan. Maak de soep extra lekker door er roggebrood met katenspek en mosterd bij te eten!

Geniet ervan!!!

Ingrediënten

  • 1 pak spliterwten a 500 gram
  • 1 prei
  • 1 grote winterpeen
  • 1 kleine knolselderij (zo’n 300 gr)
  • 1 aardappel
  • 2 stuks schouderkarbonade
  • 2 stuks ribkarbonade
  • 2 verse rookworsten; het lekkerst vind ik de ambachtelijke rookworst van de AH uit het koelschap
  • 1,8 liter water
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • roggebrood
  • katenspek
  • mosterd

Aan de slag

Spoel de spliterwten af onder de kraan en doe ze daarna met de 1,8 liter water, bouillonblokjes, de ribkarbonade en schouderkarbonade in een grote pan. Breng aan de kook en zet het vuur op een laag pitje. Laat zo 2 uur op laag vuur pruttelen.

In het begin komt er schuim bovenop te liggen en dit moet je een paar keer met een schuimspaan eraf halen. Roer zo nu en dan even door de pan tijdens de 2 uren pruttelen.

Na 2 uur haal je het vlees uit de pan en doe je de prei, peen, knolselderij en aardappel in stukjes gesneden door de soep. Als het goed is zijn alle spliterwten al helemaal vloeibaar. Laat dit 15 minuten rustig doorkoken.

In de tussentijd ga je het vlees ‘plukken’; haal alles van het bot af en scheur in hele kleine stukjes. Zorg dat je alle harde stukjes bot er uithaalt. Je wilt je tanden hier niet op stuk bijten.

Na zo’n 15 minuten pureer je met een staafmixer de groenten in de pan. Niet al te fijn want het is juist mooi en lekker als de soep wat grof van structuur blijft. Doe dan het vlees terug in de pan samen met de in plakjes gesneden rookworsten. Na nog eens 15 minuten pruttelen op laag vuur heb je de lekkerste erwtensoep ever.

Het kost even wat tijd maar dan heb je ook wat!

Serveer met het roggebrood, katenspek en mosterd. Hou je hier niet zo van dan kun je je roggebrood (of stokbrood) ook besmeren met roomboter en zeezout. Delish:-)

recept homemade erwtensoep

(Visited 250 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *