Lamsgehakt met ei, sumak en tomaatjes

Deze heerlijke kruidige schotel heb ik gevonden in Ottolenghi’s Jeruzalem. Hij noemt het gestoofd ei…. Klinkt nice toch? Eerder maakte ik al deze vegetarische kikkererwtenschotel wat een eigen variatie was op Ottolenghi’s recept. Hierbij dus het origineel dat ik afgelopen zaterdag maakte. Totally in LOVE! 

recept Lamsgehakt met ei, sumak en tomaatjes

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 300 gr lamsgehakt
  • 200 gr cherrytomaatjes
  • 2 tl sumak
  • 1 tl gemalen komijn
  • 50 gr pistachenoten
  • 50 gr pijnboompitten, geroosterd
  • 2 tl harissa
  • zest (rasp) van 1 citroen
  • 1 dl kippenbouillon
  • 4 scharreleieren
  • koriander

Yoghurtsaus

  • 100 gr griekse yoghurt
  • 25 gr hazelnootpasta of tahin
  • 2 el citroensap
  • 1 tl water

Aan de slag

Smelt wat roomboter/olie in een pan en fruit de knoflook en ui zo’n 5 minuten op laag vuur. Bak vervolgens het lamsgehakt 5 minuten mee op middelhoog vuur. Niet te hard, want je wilt het vlees mals houden.

In de tussentijd rooster je in een aparte pan de cherrytomaatjes een minuut of 4. Totdat ze rondom net wat schroeiplekken hebben. Ook maak je nu de yoghurtsaus door de 4 ingrediënten door elkaar te mengen.

Voeg sumak, komijn, zout, noten, harissa en citroenzest bij het gehakt en laat een minuutje pruttelen.

Giet de kippenbouillon erbij en laat op hoog vuur kort koken. Maak nu 4 holletjes in het gerecht en breek hier de eieren in. Zorg dat je de dooiers heel laat. De doe deksel op de pan en laat op laag vuur 3 minuten garen.

Leg hierna de tomaten op het gerecht (maar niet op de dooiers) en laat nog eens 4 minuten garen met de deksel op de pan. Het eigeel moet nog vloeibaar zijn.

Verdeel tot slot nog wat sumak, koriander en lepels yoghurtsaus over het gerecht en zet de pan op tafel.

You gotta love this!

 

(Visited 840 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *