Marokkaanse tajine met kippendijen, pruimen en kikkererwten

Oké, dit is hem dan; mijn lievelingsgerecht op dit moment. Of eigenlijk al best een hele tijd.

Met stip op 1 favoriet als ik gasten krijg. In de loop van de keren heb ik hem steeds verder verbeterd en now I am ready for sharing:-)

Kip vind ik altijd een moeilijk stukje vlees omdat het meestal droog en saai wordt. Maar met dit gerecht is het anders. Je weet niet wat je proeft:-). Zit deels in de bereidingswijze (niet warmer dan 80 graden!!) en deels in de kwaliteit kippenvlees. Haal het alsjeblieft bij een (islamitische) slager. Met een plofkip wordt het lang niet zo lekker.
Toen een vriendin (die ook nog eens culinair recensent is) zei dat de kip botermals was, was ik even de allergelukkigste in de weide omtrek:-)
Omdat de temperatuur cruciaal is in de bereiding lukt het me alleen met mijn favorite; de kernthermometer!
 recept Tajine met kippendijen en pruimen
Kleine confession; ik noem dit gerecht tajine, want dat klinkt zo authentiek, maar die gebruik ik helemaal niet. Ik ben verslaafd aan mijn Le Creuset pannen en die zijn perfect hiervoor.
Je kunt het gerecht serveren met couscous of bulgur. Net wat je zelf lekker vindt.
Ingrediënten voor 4 personen
  • marinade van Ras-el-hanout (10 el olijfolie en 2 el Ras-el-hanout)
  • 4 a 5 kippendijen, van de (islamitische) slager dus
  • 300 gr passata of soffritto
  • 500 ml kippenbouillon (je hebt waarschijnlijk niet helemaal alles nodig)
  • rasp van 1/2 citroen
  • 10 cm wortel. in de keukenmachine fijngemalen
  • 3/4 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 3 el honing
  • 1 laurierblad
  • 2 tl Ras-el-hanout
  • 15 blanke amandelen
  • 12 pruimen
  • 6 dadels en stukken gesneden
  • amandelschaafsel
  • koriander
  • 120 gr kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 200 gr bulgur of couscous
Aan de slag
Je begint de avond van te voren al met het marineren van de kippendijen. Mag ook dezelfde ochtend maar ik zou je adviseren om minimaal 12 uur te marineren.
Maak hiervoor een papje van de 10 el olijfolie en 2 el ras el hanout en draai de kippendijen hier rondom in om. Zet nu in de koelkast zodat de marinade zijn werk kan doen.
Op de avond zelf haal je de kippendijen minimaal een uur voordat ze de pan ingaan uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
Bij dit gerecht zet ik altijd alles vast afgemeten klaar in schaaltjes, zodat het snel de pan in kan zodat er niets aanbakt in de tijd dat ik nog sta af te meten.
Oke, nu echt van start dan: Zet de oven aan op 130 graden en laat wat roomboter smelten in een grote ovenvaste pan met dikke bodem. Voeg nu de gesnipperde ui, geperste knoflook en gemalen wortel toe en laat dit een minuut of 2 a 3 rustig aanbakken. Zet het vuur wat hoger en voeg de kippendijen toe, die je om en om dichtschroeit. Let op: bewaar de overgebleven marinade. Die heb je later nog nodig!
Zet het vuur weer wat lager en voeg nu de gember, komijn, kaneel, kaneelstokje, laurierblad, ras el hanout en 1 el honing toe. Roer dit kort rond en voeg hierna de passata/soffritto, en zo’n 250 ml kippenbouillon toe. De kippendijen moeten net onder staan, dus zelf even kijken hoeveel bouillon je precies nodig hebt.
Doe tot slot de citroenrasp erbij en zet de pan nu met deksel erop in de oven. Vergeet niet om de thermometer in de pan te doen. Hoeft niet in het vlees, maar gewoon in het vocht hangen.
Laat de pan 45 minuten in de oven staan en zorg dat de thermometer 80 graden aangeeft. Dit is cruciaal!! Het stoofvocht mag echt niet warmer worden want dan houdt je geen malse kip over. Dit is dus even spelen met de temperatuur van je oven. Is namelijk helemaal afhankelijk van de grootte van je oven, soort pan, etc.
Bak de amandelen in een droge koekenpan mooi bruin.
Na 45 minuten haal je de pan uit de oven en haal je de kippendijen, kaneelstokje en laurierblad uit de pan. Doe 1 soeplepel van het vocht in een apart steelpannetje en zet dit even apart.
Zet de pan nu terug op het vuur en kook op hoog vuur in tot de gewenste dikte.
In de tussentijd bereid je de couscous of bulgur volgens de verpakking met kippenbouillon.
Ook doe nu de pruimen bij het kookvocht in het steelpannetje en voeg hier 50 ml kippenbouillon en 2 el honing aan toe. Laat een minuut of 5 op medium vuur pruttelen tot de pruimen en saus stroperig zijn.
Tegelijkertijd doe je de achtergehouden marinade in een kleine koekenpan en bak hierin de kikkererwten zo’n 4 a 5 minuten.
De kippendijen snijdt je in stukken. Deze doe je op het allerlaatst nog 1 minuutje terug in de pan, samen met de in stukken gesneden dadels zodat ze een beetje opwarmen.
Nu ben je klaar om alles op borden te doen. Begin met de couscous/bulgur en schep hier een flinke soeplepel (of 2) saus met kip overheen. Verdeel daarna de kikkererwten, pruimen en amandelen erover. Garneer met koriander en amandelschaafsel.
Nu voel je je zo ontzettend voldaan van het koken dat je extra geniet van deze fantastische maaltijd.
En je vrienden en familie….die weten niet wat ze ruiken en proeven!
(Visited 3.265 times, 1 visits today)

Comments

  1. Rob says

    Wat een heerlijk recept! Ik heb naar eigen inzicht een stuk meer Ras-el-hanout-kruiden (van Euroma) gebruikt en wat sesampasta toegevoegd. De passata heb ik zelf gemaakt met verse tomaten. De tajine heb ik wel gebruikt om alles langzaam te laten garen. Het is een recept om zeker vaker te maken (en vooral te eten). Ik snap wel dat dit één van je favoriete recepten is.. Bedankt! Het was alsof ik in eigen huis uiteten ben geweest.

    • grape 'n cheese says

      Beste Rob,

      Wat een ontzettend leuke reactie. Dank je wel!
      Uit eten in eigen huis is natuurlijk het fijnste wat er is:-)

      groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *