Ottolenghi’s aubergine met karnemelksaus

Ik ben de laatste tijd echt volledig into Libanees en Midden-Oosters eten. Kan er geen genoeg van krijgen. De smaken en specerijen zijn een welkome nieuwe afwisseling en variatie op al het bekende. Ik experimenteer me een ongeluk en laat me ook inspireren door Ottolenghi.

Hoewel de gebruikte ingrediënten super lekker zijn met vlees, is het juist ook vegetarisch (wat Ottolenghi doet) ongelofelijk lekker. Je hebt echt geen vlees nodig als je al die heerlijke groentes combineert met de meest goddelijke specerijen.

recept Aubergine met granaatappelpitjes

Vorig weekend ging ik met een vegetarisch vriendinnetje uit eten in een Libanees Restaurant in Amsterdam (Cedars heet het; dikke aanrader) en ik denk dat 80% van de mazza vegetarisch was; een groot smaakfeest. Maar voor de meatlovers; there’s lots of lamb too:-)

Deze gegrilde courgettes met granaatappel en frisse dressing vond ik in het boek van Ottolenghi. Heerlijk als voorgerecht, bijgerecht of mazza (libanees voor hapjes/tapas).

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 aubergines
  • 1 granaatappel (of een bakje van de supermarkt met de pitjes al kant-en-klaar)
  • 1 tl za’atar
  • 1,4 dl karnemelk
  • 100 gr dikke Griekse yoghurt
  • 1,5 tl olijfolie
  • 1 kleine teen knoflook (geperst)

Aan de slag

Snijd de aubergines over de lengte in heel dunne plakken. Strooi er aan beide kanten ruim zeezout op en laat dit 20 minuten intrekken. Op deze manier onttrek je het vocht uit de aubergines en kun je ze veel lekkerder grillen

Maar intussen de karnemelksaus. Klop hiervoor heel simpel de karnemelk met de yoghurt, knoflook, olijfolie en een snuf zout door elkaar. Zet eventueel tot gebruik in de koelkast.

Heb je een hele granaatappel, dan is dit het moment om hem horizontaal door te snijden en de pitten eruit te schudden.

Na 20 minuten wrijf je de aubergines droog. Hiermee haal je ook het overtollige zout eraf.

Verhit een grillpan goed heet en leg hier de plakken aubergine in. grill ze een minuut of 2 per kant.

Leg de aubergines een beetje leuk op een bord en schep de karnemelsaus royaal er overheen. Bestrooi met za’atar en flink wat granaatappelpitten.

Hoe mooi is dit resultaat wel niet? :-)

(Visited 296 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *