Ovenschotel van (stok)brood, tomaten & rauwe ham

Dit recept was een gevalletje ‘geen zin in de supermarkt dus creatief met ingrediënten uit de koelkast’. Vaak kom je met left-overs en kliekjes op de leukste en meest verrassende gerechten. Ik vond hem heerlijk. Vrij machtig, dat wel.
Het recept is super easy. Enige dat je wel moet doen is hem een paar keer uit de oven halen om wat toe te voegen. Maar dat is het werk niet.

recept ovenschotel stokbrood, tomaten en rauwe hamHet is een beetje moeilijk te zeggen hoeveel ingrediënten je nodig hebt. Dit ligt maar helemaal aan de grootte van de ovenschaal die je gebruikt en hoeveel honger je hebt. Ik heb een middelmaat ovenschaal gebruikt en daarvoor de volgende hoeveelheden genomen

Ingrediënten voor 2 a 3 porties
  • 10 plakken stokbrood. In ieder geval voldoende om de bodem van de schaal mee te bedekken.
  • 1 teen knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 rode puntpaprika
  • 4 plakken rauwe ham
  • 50 ml slagroom
  • blaadjes van zo’n 5 takjes tijm
  • handje geschaafde parmezaanse kaas
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Sprenkel wat olijfolie in de ovenschaal. Bedek de bodem met de plakken stokbrood, besprenkel deze weer met wat olijfolie en verdeel de uitgeknepen teen knoflook over het brood.
Zet de ovenschaal dan zo’n 8 minuten in de oven
Snijd intussen de tomaten in plakjes en de paprika in stukken. Zodra de schaal na 8 minuten uit de oven is, bedek je het brood met een laag tomaten. Giet de slagroom erover en strooi de parmezaan over de laag.
Tot slot verdeel je de tijm en leg je de paprika erop. Zet dit terug in de oven voor 20 minuten.
Na 20 minuten haal je de schaal uit de oven en dan ziet hij er zo uit.
recept ovenschotel van stokbrood, tomaten en rauwe hamVerwijder nu de paprika om de ham tussen de tomaten en paprika te kunnen leggen. Vervolgens leg je de paprika terug op de hamlaag. Als het lukt rasp je de blauwe kaas er overheen. Ik gebruikte mijn favoriete rasp en dat ging perfect. Raspen geeft een mooie dunne laag die snel smelt. Lukt het niet om te raspen probeer de kaas dan in heel dunne plakken te snijden die je over de paprika legt.
Nu nog 4 a 5 minuten terug in de oven en smullen maar!
(Visited 622 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *