Panzanella from heaven

Oké, ik kook mezelf dus een ongeluk voor deze blog. Een meestal is het erg lekker, soms ook niet en dan verdwijnt het genadeloos in de prullenbak (life is too short to eat rubbish). MAAR eens in de zoveel tijd maak ik iets waardoor ik zelf volledig blown away ben. En deze panzanella was er zo één.

OMG wat was dit een hemels bord eten. Vorig jaar in Italië heb ik het niet eens gegeten. Werd niet zo enthousiast van het broodsalade idee…. What was I wrong, haha.

recept panzanellaIk eet een gerecht als dit als mega maaltijdsalade. Maar het is natuurlijk ook een fantastisch bijgerecht. Bijvoorbeeld bij de BBQ.

Key bij dit gerecht is het gebruik van veel verschillende soorten tomaten. Neem ze in alle kleuren en maten. Bij de meeste supermarkten kun je tegenwoordig allerlei kleuren cherrytomaatjes zelf bij elkaar mixen. Deze zijn perfect want je krijgt een heerlijke mengeling van smaken en kleuren

Ingrediënten voor een grote schaal. Voor 1 maaltijdsalade neem je ruim 1/3.

  • 800 gr gemengde (cherry)tomaten
  • 1 basilicumplant
  • 5 el goede olijfolie
  • 2 el rodewijnazijn
  • 1 rode ui, in hele dunne ringen
  • 4 tl kappertjes
  • 1 citroen
  • 6 sneeën brood. Ik gebruikte het heerlijke left-over maisbrood van dit recept
  • 4 tenen knoflook
  • 40 gr parmezaan

Oh ja, volgens mij hoort er ‘officieel’ nog ansjovis bij, maar die had ik niet. Wil je dit wel toevoegen neem er dan 4 a 5 en mix in de keukenmachine door de dressing.

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rub de sneeën brood in met knoflook. Gebruik hiervoor 2 tenen die je halveert. Scheur het brood daarna in stukken en leg op een ovenrooster. Sprenkel er 1 el olijfolie overheen en zet voor 20 minuten in de oven.Intussen snijd je de cherrytomaatjes hoe je ze wilt. In plakjes, reepjes, kwartjes. Doe dat gewoon per tomaat anders. Doe deze in een grote kom samen met de basilicum (houd een beetje over) & rode ui. Strooi hier wat zeezout overheen, sap van 1/2 citroen en 1 el olijfolie en hussel de boel goed door elkaar.

Stop nu ongeveer 1/3 van de tomaten-basilicum-ui mengsel in een keukenmachine. Doe hier 1 teen knoflook, 2 el olijfolie, 2 el rodewijazijn, sap van 1/2 citroen en de kappertjes bij. Mix dit tot een smeuïge dressing.

Als het brood uit de oven komt meng je deze door je salade en vervolgens doe je er de dressing bij. Hussel dit uitgebreid door elkaar zodat alles met de dressing in aanraking komt.

Leg er voor de kleur nog wat basilicum bovenop en rasp er met een dunschiller de parmezaan overheen.

Geniet en waan je in de hemel!
En laat me vooral even weten of jij dit net zo goddelijk vond als ik:-)

(Visited 481 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *