Lamstajine met abrikozen en citroencouscous

Zo hé, dat was me het weekendje wel weer. Ik kan je vertellen; het waren een hoop dansjes en nog veel meer glaasjes. In 1 woord: topweekend.

En toen had ik gisteravond ineens ook nog zin om iets heerlijks in elkaar te draaien. Geen idee waar ik de energie vandaan haalde maar het was er ineens:-) En toen werd deze fruitige lamstajine met citroencouscous geboren. Fris & Fruitig dus! In 1 woord: topgerecht

Super fris door de citroen en een heerlijk voorjaarsgevoel door de abrikozen. Ik nam verse en gedroogde abrikozen om uit te proberen. Beide zijn heerlijk hier doorheen dus kies gewoon wat je in huis hebt….waarschijnlijk de gedroogde;-)

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, want dit recept is echt super makkelijk te maken.

recept Lamstajine met abrikozen en citroencouscous

Ingrediënten voor 2 porties

  • 350 a 400 gr lamsschouder. Hier zit bot aan dus je houdt veel minder over
  • 120 gr couscous
  • 1 citroen
  • handje amandelen
  • 8 abrikozen (gedroogd of vers), in stukken gesneden
  • plukje koriander
  • 1 el honing
  • 2 tl ras-el-hanout
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 cm gember, fijngesneden
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 200 ml passata of frito
  • 1 kaneelstokje
  • 1 (gele) paprika, in stukken gesneden
  • 400 ml groentebouillon

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Fruit in een pan met dikke bodem (die ook de oven in mag) de knoflook, gember en rode ui aan in een flinke klont roomboter. Voeg na een paar minuutjes de stukken lamsvlees toe en braad deze om en om aan. Gooi er ook direct de ras-el-hanout en paprikapoeder bij.

Zodra het vlees rondom is dichtgeschroeid doe je de honing, passata, paprika, groentebouillon en kaneelstokje erbij. Rasp 1/4 van de citroenschil en roer dit erdoor.

Ze de pan nu met een kernthermometer erin en deksel erop in de oven en zorg dat hij niet warmer wordt dan 85 graden. Laat langzaam garen voor 45 minuten. Halverwege draai je de stukken vlees even om.

In de tussentijd rooster je de amandelen in een droge koekenpan en snijd je de abrikozen in stukken.

Na 45 minuten haal je de pan uit de oven en het vlees uit de saus. De pan zet je terug op het vuur om de saus (zonder vlees!) te laten inkoken op hoog vuur. Intussen haal je het vlees van het bot en snij je het in kleinere stukken. Ook laat je nu de couscous wellen in kokend water met sap van 1/4 citroen en een beetje citroenrasp en heel klein beetje zeezout.

2 minuten voor het einde doe je het vlees terug in de pan met de amandelen en abrikozen.

Serveer de couscous in diepe borden met een paar flinke scheppen van de saus.

Garneer met koriander en klaar is je frisse gerecht. Genieten geblazen!

 

(Visited 346 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *