Ovenschotel Melanzane alla parmigiana

Vegetarisch met een vlezige smaak. Dat is deze Melanzane alla parmigiana. En dat is toch eigenlijk best ideaal voor alle flexitariers onder ons. Ik ben eigenlijk best wel benieuwd hoeveel mensen er tegenwoordig flexitarier zijn en wat dat eigenlijk betekent qua dagen; hoeveel dagen in de week eet je geen vlees?

Ik hou het zelf niet zo bij, maar gok dat ik gemiddeld 4 a 5 dagen in de week géén vlees eet, en dat terwijl ik een ontzettende meat-lover ben. Maar ik geniet er des te meer van als ik die paar keer dan een echt goed stuk eet. En ik vervang het andere dagen met intens smakende gerechten zonder vlees, zoals deze Melanzane alla parmigiana.

recept Melanzane alla parmigianaDe bekende Italiaanse ovenschotel met aubergines, tomaten en mozzarella. Gruwelijk jummie!

By the way; dat ik dit als hoofdgerecht eet, betekent natuurlijk niet dat jij dat ook moet doen. Deze melanzane alla parmigiana namelijk ook goddelijk als bijgerecht bij geroosterd vlees of vis!

Ingrediënten voor 2 hoofdgerechten of 4 bijgerechten

  • 2 aubergines, in dunne plakken
  • 500 ml passata
  • 1/2 teen knoflook, geperst
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 bol mozzarella
  • flink stuk parmezaan
  • flinke hand verse basilicumblaadjes
  • 1 tl oregano

Aan de slag

Verhit de oven voor op 200 graden

Bestrooi de plakken aubergine aan beide kanten ruim met zout en laat 30 minuten liggen. Hierdoor trekt het vocht eruit en kun je zo mooier en knapperiger grillen. Na 30 minuten veeg je al het vocht en overtollige zout eraf met keukenpapier.

Intussen fruit je de ui en knoflook aan in een pan en voeg je vervolgens de passata en oregano toe. Laat de passata warm worden maar niet koken. Zet daarna apart.

Verhit een grillpan totdat deze goed heet is en grill de plakken aubergine (zonder olie) tot ze mooie grillstrepen hebben aan beide kanten.

Verdeel een dunne laag tomatensaus op de bodem van een ovenschaal en bedek met een laag aubergines. Verdeel hierover ruim parmezaan en wat verse basilicum. Doe hierop weer een laag tomatensaus en herhaal de stappen totdat alles op is. Eindig met een heel dunne laag saus. Snijd de mozzarella in plakken en leg deze erop. Sluit af met wat blaadjes basilicum.

Zet de schaal in de oven voor een minuut of 30 en daarna kun je genieten van dit heerlijke (bij)gerecht.

 

(Visited 475 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *