Moelleux au salted caramel

Salted Caramel, wie is er niet gek op? En Tony Chocolonely heeft de hype alleen maar groter gemaakt met de populaire choco repen met caramel en zeezout.
Na ‘oeee’s’ en ‘aaahh’s’ en ‘we-want-more’s’ van mijn jaarclub op een heel simpel ijsje met salted caramel saus besloot ik er een serieus dessert mee te bedenken. En dat werd deze moelleux au salted caramel.
Ik geef toe, dit is even wat werk, maar man dan heb je ook wat. Impressive material;-)

recept moulleux au salted karamel

Ingrediënten voor 6 stuks
voor de chocoladetaart
  • 150 gr donkere chocolade
  • 85 g roomboter
  • 6 eieren
  • 170 gr lichtbruine basterd suiker
  • 85 gr bloem
  • cacao poeder
  • poedersuiker
 voor de salted caramel vulling
  • 150 gr normale suiker
  • 150 ml slagroom
  • flinke theelepel grof zeezout
Verder heb je nog een spuitzak nodig en 6 ramekins of een cupcake vorm
Aan de slag
Begin met het uit de koelkast halen van de slagroom. Deze moet goed op kamertemperatuur zijn als je hem gebruikt later.
Start nu met het maken van de chocoladetaartjes. Smelt hiervoor de boter en chocolade au bain marie. Tijdens het smelten meng je de bloem en basterdsuiker in een kom. In nog een andere kom klop je de eieren los.
Zodra de boter en chocolade gesmolten zijn voeg je het eiermengsel toe. Even goed doorroeren en dan meteen door de bloem en suiker kloppen. Zorg dat je de eieren niet te lang in de au bain marie laat want dan gaat het stollen.
Je hebt nu al een goddelijke chocoladesaus.
Vet de vormpjes in met boter en bestuif met cacaopoeder. Giet nu het chocolademengsel in de vormpjes tot ongeveer tweederde. Zet ze in de koelkast voor minimaal 45 minuten zodat het kan uitharden.
Start direct met de salted caramel saus zodra de vormpjes in de koelkast staan. De saus moet namelijk helemaal afkoelen.
Hiervoor smelt je beetje bij beetje de suiker in een pannetje met dikke bodem. Niet alles tegelijk! Zodra alle suiker is gesmolten en goudbruin is, voeg je voorzichtig de slagroom toe. Let op, de suiker is ongelofelijk heet en het kan spetteren, dus stand back.
Mocht het zo zijn dat je slagroom nog niet op kamertemperatuur was dan zul je dat nu merken en wordt het een harde bol. Geen nood, gewoon op het vuur laten staan en wachten. Het wordt vanzelf weer vloeibaar. Voeg nu het zout toe (liefst hele stukjes zeezout en niet gemalen). Giet de salted caramel in een kom en laat afkoelen.
Als je klaar bent om de boel af te bakken verwarm je de oven voor op 180 graden. Doe nu de salted caramel in een spuitzak en spuit voorzichtig wat saus in elke moelleux. Gewoon in het midden aan de bovenkant het spuitmondje erin steken.
Bak de moelleux nu 15 minuten af in de oven. Het is belangrijk om even goed te kijken of ze na 15 minuten klaar zijn. De buitenkant moet zacht maar wel stevig aanvoelen zodat het een geheel blijft als je hem omdraait.
Eventueel laat je ze nog wat langer in de oven als dat nodig is.
Zodra ze klaar zijn stort je ze uit de vorm en bestuif je met poedersuiker.
Warm serveren en stralen van alle complimenten!
(Visited 571 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *