De ultieme sushi wijnen

Oooeeeh jaaaa, je kent dat gevoel vast wel: ZIN IN SUSHI!! (Ok, misschien niet voor iedereen herkenbaar, maar voor mij onwijs herkenbaar!) Ik krijg dit gevoel zo’n één keer per twee weken… en wordt dan altijd even zuchtend aangekeken door mijn vriend met daaropvolgend altijd hetzelfde antwoord: jij heb ALTIJD zin in sushi. JEP! That’s me…

sushi

Een maandje geleden hadden we met vrienden afgesproken om een sushi night in te plannen, hallelujah, me so happy! De geplande avond zou op donderdag 19 maart plaatsvinden in Utrecht. And so it did… aan mij werd gevraagd de wijnen te verzorgen voor die avond. Uiteraard geen enkel probleem, maar ik kan je vertellen: dat is nog best lastig!Je hebt met zoveel verschillende smaak elementen te maken (vis, wasabi, sesam, rijst, soja, avocado, komkommer etc.) dat het nog een hele uitdaging is om hierbij de perfecte wijn te vinden.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen vier verschillende wijnen mee te nemen om te kijken welke wijn het beste bij welk gerechtje past.

We zijn begonnen met een Picpoul de Pinet van het wijnhuis Félines Jourdan, een hele frisse wijn uit de Languedoc (Zuid-Frankrijk) en gemaakt van de piquepoul-druif. Deze wijn gaat goed samen met sashimi vanwege het frisse en zuivere karakter van de wijn.

Daarna was het tijd voor een Portugese wijn van het wijnhuis Portal da Calçada, gemaakt van vier minder bekende (Portugese) druivensoorten. Dit wijnhuis is gelegen in Vinho Verde, de meeste noordelijke wijnregio van Portugal, net boven Porto en direct aan de Atlantische Oceaan. And as they say: what grows together, goes together en niks is minder waar! In principe meegenomen om te combineren met nori rolletjes met komkommer en avocado, maar combineert dus ook uitstekend bij de sashimi. Zodoende meteen twee goede sashimi combi’s gevonden! Maar goed, we hadden meer sushi ingrediënten… veel meer…

Hierna gingen we aan de slag met ietwat pittigere sushivarianten met een flinke dot wasabi, her en der wat chilipoeder en om af te toppen nog wat sesam met wasabismaak. De volgende twee wijnen combineerden hier onwijs mooi mee. Ik had een Riesling Feinherb van Hain meegenomen en de Riesling “F” van Heymann-Löwenstein, beiden afkomstig uit de Moezel streek, Duitsland, maar toch heel verschillend van smaak. Waar de Feinherb van Hain een licht zoetje heeft, maar nog heel fris blijft is de Riesling “F” een stuk ontwikkelder met mooie houttonen. Een genot voor de neus en de tong en een top combinatie met de wat heftigere sushi rollen, inclusief dat extra dotje wasabi.

Hmmmmmm, wat is dat genieten! Over twee weken weer?

sushi-wijn combiMocht je deze wijntjes willen kopen. Dat kan natuurlijk:-)

(Visited 720 times, 1 visits today)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *