Sticky zwarte rijst met zeevruchten in witte wijn saus

Een collega maakte laatst deze heerlijke romige saus van witte wijn met zeevruchten. Echt om te smullen. Toen ik in de winkel deze prachtige zwarte rijst vond wist ik dat dit een combinatie moest worden. Die zwarte rijst alleen al; gek op die mysterieuze kleur.
Deze rijst is behoorlijk vol en nootachtig van smaak. In tegenstelling tot de zeevruchtensaus die fris is. De combinatie is echt verrukkelijk.
De volgende dag heb ik de saus nog een keer gemaakt met de overgebleven zeevruchten en toen lekker gegeten met wat Turks brood. Op deze manier is het een heerlijk en verrassend voorgerecht!

recept sticky zwarte rijst met zeevruchten in witte wijn saus

Ingrediënten voor 2 gerechten

  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram prei
  • 1/2 venkel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 citroen
  • 1 tl droge dragon
  • 130 gr zwarte rijst
  • 500 ml visbouillon gemaakt van 1 tablet visbouillon
  • 2 glazen witte wijn
  • 100 ml slagroom
  • 175 gr zeevruchten
Aan de slag
Deze zwarte rijst bereid je zoals een risotto: snijd de knoflook en ui klein en fruit ze, in een pan met dikke bodem, aan in wat roomboter. Doe er na een minuut of 4 de rijst bij en roer deze 1 minuut door. Voeg vervolgens 1 glas witte wijn toe en zet even op hoog vuur voor 1 minuut. Daarna de 500 ml visbouillon en laat dit op middelhoog vuur 30 minuten koken. Haal op het eind de deksel van de pan en zorg dat de rijst alle vocht heeft opgenomen zoals bij een risotto.
Gebruik je normale rijst, volg dan de aanwijzingen op de verpakking.
Intussen snijd je de venkel, prei en bleekselderij in kleine stukjes. Vergeet niet om de bleekselderij te ontdoen van de ‘ slierten’. De citroen snijd je in vieren.
Vlak voordat de rijst klaar is fruit je de venkel, prei en bleekselderij in olijfolie. Fruit ze mooi glazig en doe er daarna de dragon, 2e glas wijn en citroendelen bij. Kook dit even door op middelhoog vuur tot de wijn voor de helft gereduceerd is.
Haal de citroenen eruit en voeg de slagroom toe. Laat dit weer koken tot er een mooie saus is ontstaan.
Op het laatst zet je het vuur laag en doe je de zeevruchten er 2 minuutjes in met de deksel erop. Niet laten koken!
Serveer dan over de zwarte rijst en geniet van deze maaltijd.
(Visited 624 times, 1 visits today)

Comments

  1. Caroline says

    Echt een heerlijk recept, en heel makkelijk om te maken. De smaken combineren perfect: de venkel en bleekselderij maken het lekker sappig en knapperig.
    Bij ons ging er nog wat parmezaanse kaas overheen en versgemalen peper, helemaal af.
    Zwarte rijst kon ik niet zo snel vinden, maar ook met zilvervliesrijst erg lekker.
    Maken dus!

    Ik kijk uit naar de volgende recepten.. :-) ! Ga zo door Marleen!

    • grape 'n cheese says

      Hi Caro,

      Dank je wel voor je leuke reactie! Zwarte rijst had ik gevonden bij de Sligro.
      Versgemalen peper is een goed idee inderdaad.

      Thanks voor de tip.

      Marleen

Laat een reactie achter bij Caroline Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *